ATİPİK OTİZİM NEDİR?
Atipik otizim; yaygın gelişimsel bozukluk" olarak da isimlendiririlir.Tam olarak otizimin tanısal ölçütleri karşılamayan belirtiler gösterirler. Atipik otizm,otizm yada Asperger sendromunun bazı özelliklerini taşıyıp bazılarını taşımadığı durumunda,diğer bir değişle kuşkulu durumlarda konulan tanıdır.Sözel ve sözel olmayan iletişim becerilerinin gelişmesinde bozukluk baş gösterir.Örneğin konuşma başladığı halde sonradan öğrenilen kelimelerin unutulması gibi.Tekrarlayan davranışlar , ilgi ve etkinlikler mevcuttur.Örneğin sürekli sayılarla uğraşmak gibi. Atipik otizm; dil ve sosyal iletişimle ilgili sorunlar, dilin amaca yönelik kullanımındaki problemler, aşırı çekingenlik, aşırı utangaçlık, gündelik ve özel yaşamında belli ilkelere aşırı bağlılık gibi durumlarla kendini gösterebilir.Bu tanı yaşla değişebilir ve durum bir kişilik özelliğine dönüşebilir. Otistik belirtiler zamanla kaybolabilir; iyi bir özel eğitimle ve ev içinde elverişli şartların oluşturulmasıyla durum tamamen normale dönebilir. Bu sebeple, erken tanı ve tedaviye büyük önem taşır. Ağır formu yoktur ve hafif otizmden ayrılması zordur. Bu nedenle normal gelişimin bir parçası olarak görülebilir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
• Göz kontağı kurmazlar.Göz kontağı kursalar bile kısa sürelidir.
• Huzursuz görünürler.
• Seslenildiğinde duymuyormuş gibi davranırlar.
• Bazıları birtakım ses, koku, ışık veya dokunuşa aşırı hassastırlar.
• Bazıları ise sıcak, soğuk veya herhangi bir acıya karşı oldukça duyarsızdır.
• Etraftaki birtakım değişikliklere stresli bir tepki gösterirler.Bazı çocuklar ev veya oda düzenlerinin bozulmasına karşı aşırı tepki gösterirler. (örneğin, evdeki eşyaların yerleri değiştirilmişse, eşyalar eski yerlerine konana kadar kendilerini yerden yere vurup ağlayabilirler.)
• Rutin olarak görmeye ve yapmaya alıştıkları şeyleri severler. Zihinlerinde yaşadıkları ortamın bir haritasını gezdirirler ve yapılan her küçük değişiklik çocuğun daha fazla stres yaşamasına neden olur.
• Bazı çocuklar çok saldırgan olurlar. Kendilerine, başkalarına ya da eşyalara zarar verebilirler. • Tehlike ve korku duygusu hissetmezler. (örneğin, korkusuzca trafiğe çıkabilir, ateşle oynayabilirler.
· Tehlike ve korku duygusu hissetmezler. (örneğin, korkusuzca trafiğe çıkabilir, ateşle oynayabilirler.)